Nedenstående tekst er skrevet af Anja Kaltoft.
Anja er familiemor med to børn og har købt to (nu tre) hamstere hos mig. Anja har dermed gjort sig en masse god erfaring omkring hvad det kræves som forældre, når ens børn skal have en hamster som kæledyr. Disse erfaringer har Anja nu skrevet ned og vi vil gerne dele dem med alle jer, der overvejer at købe en hamster.
Vi håber, at artiklen vil give dig inspiration til at forberede din familie bedst muligt til jeres kommende kæledyr. Skulle I have nogle spørgsmål til Anja, er i velkomne til at skrive til mig på lindeshamsteri@gmail.com, så skal jeg bringe jeres spørgsmål videre til Anja
Anja er familiemor med to børn og har købt to (nu tre) hamstere hos mig. Anja har dermed gjort sig en masse god erfaring omkring hvad det kræves som forældre, når ens børn skal have en hamster som kæledyr. Disse erfaringer har Anja nu skrevet ned og vi vil gerne dele dem med alle jer, der overvejer at købe en hamster.
Vi håber, at artiklen vil give dig inspiration til at forberede din familie bedst muligt til jeres kommende kæledyr. Skulle I have nogle spørgsmål til Anja, er i velkomne til at skrive til mig på lindeshamsteri@gmail.com, så skal jeg bringe jeres spørgsmål videre til Anja
Familie med hamster
Ansvaret er dit !!!!
Først vil jeg lige pointere, at hamstere, både dværghamster og guldhamster, som vi har, er et fantastisk familie- og børnedyr, fordi de er nemme at passe og rengøringen er minimal i forhold til andre gnaver og kæledyr. De er sjove at kigge på og hyggelige at kæle med.
Men før man få et dejligt kæledyr for hele familien, kræver det rigtig meget voksen indsats, især hvis man har børn under 12 år. For man er som forældre nødt til at være med til at vænne familiens nye kæledyr til at blive snakket med og til at være i børnehænder.
Jeg vil til en hver tid anbefale, at man køber sin hamster hos en opdrætter med erfaring. Så vil man kunne spare sig selv for overraskelser senere, hvis hamsteren ændre adfærd, hvilket nogle hybrider fra dyrehandlen kan gøre. Og ved at købe et hamster hos en opdrætter, så får man vished for hvilke forældre dyr der er, til den hamster, man påtænker at købe, og hvordan deres temperament er. Og man får ofte både råd og startpakke med, hvor der er den mad, hamsteren er vant til følger med i. Dermed slipper man også for at hamsteren får dårlig mave i sit nye hjem, fordi den skal vænne sig til en ny type foder.
Hos de fleste dyrehandler koster en hamster 50-100 kr ,og hos en opdrætter med stamtavle og ofte lidt foder koster den 100-150 kr og så har man vished for, hvor den stammer fra. Det i hver fald ikke der, jeg vil spare penge på mine børns kæledyr. Ydermere er der stor service med i pakken, når man køber en hamster hos en opdrætter, som står klar med råd og vejledning. For det er også i deres interesse, at hamsteren får
den bedst mulige tilværelse i familien. Og hvis man står overfor nogle ting med sin nye lille hamster, som man er i tvivl om, er opdrætteren, man har købt sin hamster hos, næsten altid klar med råd og vejledning . For de fleste opdrættere er rigtig glade for at følge deres unger gennem livet.
Ved køb hos en opdrætter vil nogen synes, at det er lidt træls, at skulle vente til hamsteren er klar til at flytte, når barnet glæder sig så meget til den kommende hamster. Men her kan man bruge tiden på at sætte sig selv og sine børn grundigt ind i, hvad hamsteren må spise og ikke spise, og ikke mindst hvordan man bedst håndtere en hamster.
Typisk når man får sit dyr er det omkring 4-6 uger og er klar til at komme fra mor og søskende. I den alder er de lidt teenageagtige og kan være lidt oprørske. De vil kunne finde på at stikke af, når man vil forsøge at tage dem ud af buret og hvis de ikke kan stikke af, så vil de som ofte smide sig på ryggen og skrige eller brokke sig. Her er det en god ide at have snakket med børnene om, hvad man kan forvente af adfærd hos hamsteren, når den flytter ind. Så der ikke er nogen, der forventer, at hamsterne kravler direkte op i hånden på en, for det er sjældent, at den vil gøre det. Men at det kræver tilvænning og tålmodighed at få gjort hamsteren tryg.
Jeg tror, at det er vigtigt, at snakke med ungerne om hvad man må forvente af adfærd hos hamsteren til at begynde med. Så børnene ikke bliver skuffet og måske hos nogle børn kan det opfatte det som et nederlag, hvis de ikke fra starten bliver accepteret af den lille nye og længe ventede hamster.
Men med voksen hjælp og støtte vil børnene hurtigt selv kunne håndtere dem. Dog kan de have brug for hjælp til at få dem ud af buret, hvis det er et lille brok hoved. Men hvis man arbejder med det, og især forældrene hjælper med tilvænningen, så vil man efter nogle måneder kunne opleve, at hamsteren er blevet en kælepot, der sidder og tigger om at komme ud, og selv går op i hånden fordi den godt ved at nu skal der hygges.
Som forældre er det vigtigt at gøre sig klart om familien har tid og rum til at have hamster. Det er nok vigtigt, at man vælger det rigtige tidspunkt til at få hamster, så der er tid til at gøre den tam. Og der er det nok ikke det rigtige tidspunkt, hvis man i den periode, hvor hamsteren flytter ind, har en masse arbejde, der bliver tage med hjem, og man selv er presset om aftenen. For det er oftest det tidspunkt på dagen, hvor hamsteren er vågen og frisk og den er nemmest at arbejde med.
Jeg vil til en hver tid anbefale, at man aldrig investerer i 2 hamster på en gang , selvom man måske har 2 børn, der ønsker sig et hamster hver. For det tager lidt tid at arbejde med dem, og hvis man har 2 på samme tid, der skal tilvænnes, så har man altså lidt at se til. Og det ville være forkert som forældre at tro, at børn selv kan stå for tilvænningen, for det kan være svært, og børn under 12 år er ikke moden til det ansvar.
Hvor kan man så hente sin information fra så man kan sætte sig godt ind i det at have hamster?
Det mest almindelig er nok at gå på biblioteket og låne bøger, her kan bogen "Hamster" af Kenneth Worm klart anbefales. Den giver en god og grundig beskrivelse af arterne og hvad pasningen kræver. Hvis man har brug for mere udførlig information omkring forskellige ting, som hvilken bundstrø der er bedst til den art ens hamster er eller overblik over de forskellige hjul typer eller andre specifikke til kan Hamsterland/forum klart anbefales. Derinde kan man finde svar på næsten alt omkring hamster, og hvis ikke man lige kan finde det, man skal bruge af information, så er det bare at lave et indlæg, så kommer der hurtigt svar fra hamsterentusiasterne derinde. Og hvis man har købt sit hamster hos en opdrætter, er der jo ofte mulighed for at trække på opdrætterens erfaring og viden om hamster. Det har vi i vores tilfælde benyttet os rigtig meget af.
Hos os foregik tilvænningen af vores guldhamster ved hjælp af en opvaskebalje med strø, hvor vores guldhamster blev sat ned i. Så fik børnene baljen med ind i sofaen eller på gulvet, hvor de kunne snakke med ham og give ham godbidder. Det er dog ikke alle hamster der gider godbidder når de er ude. Dermed blev han vænnet til de livlige børnehænder og langsomt, som han blev større og kunne komme op af baljen, begyndte han at gå på opdagelse hos dem.
Når børnene var i seng, kom han op i sofaen på opdagelse hos os forældre, så han fik så meget menneske kontakt som muligt og hurtigere blev vænnet til nus og kæle af hele familie.
Både guldhamster og dværghamster er natdyr og vil nogen gange gerne sove til langt ud på aftenen. Her gjorde vi fejl til at begynde med, for vi turde ikke vække den, fordi den så ville blive stresset. Det mener jeg ikke, man skal være bange for. Vi lærte hurtigt, at hamsterens hus skal være tilgængeligt i buret, så man kan løfte det op og tage hamsteren ud. Så vænnede vores hamster sig hurtigt til at stå før op og blive snakket med imens børnene er vågne i hverdagen.
Alt det man ligger af tilvænning og arbejde man putter i familiens hamster kommer 10-fold tilbage når hamsteren bliver 3-4 måneder og selv kravler hen for at blive snakket med og hygget med.
Men det er i mine øjne vigtigt at sætte ind fra starten med at hjælpe sine børn med pasning og tilvænningen, og at man gør det til et fælles projekt, at have hamster. Og hvis børnene oplever nederlag og har lyst til at give op og lade hamsteren blive siddende i sit bur, er man som forældre nødt til at sætte ind med opmuntring og støtte og hjælp, så man kommer på rette vej igen.
Status hos os er p.t:
Vi har 2 han guldhamster, Legolas og Elias, som er brødre, men stadig meget forskellige. Legolas fik vi, da han var 4-5 uger og fik lov at til vænne ham til os fra starten. I dag er han et hygge hoved der sidder og bider i tremmerne for at komme ud.
Elias er vores lille særlige projekt, da han fik en måned hos en anden ejer der ikke turde håndtere ham, når han var lidt utilfreds med at komme ud af buret. Og det endte med at han sad selv uden kontakt og blev sky over for menneske kontakt. Vi har arbejdet med ham og han er en nysgerrig lille fyr, der elsker at gå på opdagelse, men stadig er lidt påvirket at den første måned uden så meget håndtering. Hurtige bevægelser og høje lyde kan stadig få ham til at fare sammen og gemme sig.
Men meget kort tid skal vi være familie til en lille vinterhvid dværghamster som vi glæder os til at lære at kende. Og der kommer vi som forældre også til at skulle hjælpe vores børn meget med tilvænningen så vi får et dejligt kæledyr i hende også.
Mvh.
Familien Kaltoft
Men før man få et dejligt kæledyr for hele familien, kræver det rigtig meget voksen indsats, især hvis man har børn under 12 år. For man er som forældre nødt til at være med til at vænne familiens nye kæledyr til at blive snakket med og til at være i børnehænder.
Jeg vil til en hver tid anbefale, at man køber sin hamster hos en opdrætter med erfaring. Så vil man kunne spare sig selv for overraskelser senere, hvis hamsteren ændre adfærd, hvilket nogle hybrider fra dyrehandlen kan gøre. Og ved at købe et hamster hos en opdrætter, så får man vished for hvilke forældre dyr der er, til den hamster, man påtænker at købe, og hvordan deres temperament er. Og man får ofte både råd og startpakke med, hvor der er den mad, hamsteren er vant til følger med i. Dermed slipper man også for at hamsteren får dårlig mave i sit nye hjem, fordi den skal vænne sig til en ny type foder.
Hos de fleste dyrehandler koster en hamster 50-100 kr ,og hos en opdrætter med stamtavle og ofte lidt foder koster den 100-150 kr og så har man vished for, hvor den stammer fra. Det i hver fald ikke der, jeg vil spare penge på mine børns kæledyr. Ydermere er der stor service med i pakken, når man køber en hamster hos en opdrætter, som står klar med råd og vejledning. For det er også i deres interesse, at hamsteren får
den bedst mulige tilværelse i familien. Og hvis man står overfor nogle ting med sin nye lille hamster, som man er i tvivl om, er opdrætteren, man har købt sin hamster hos, næsten altid klar med råd og vejledning . For de fleste opdrættere er rigtig glade for at følge deres unger gennem livet.
Ved køb hos en opdrætter vil nogen synes, at det er lidt træls, at skulle vente til hamsteren er klar til at flytte, når barnet glæder sig så meget til den kommende hamster. Men her kan man bruge tiden på at sætte sig selv og sine børn grundigt ind i, hvad hamsteren må spise og ikke spise, og ikke mindst hvordan man bedst håndtere en hamster.
Typisk når man får sit dyr er det omkring 4-6 uger og er klar til at komme fra mor og søskende. I den alder er de lidt teenageagtige og kan være lidt oprørske. De vil kunne finde på at stikke af, når man vil forsøge at tage dem ud af buret og hvis de ikke kan stikke af, så vil de som ofte smide sig på ryggen og skrige eller brokke sig. Her er det en god ide at have snakket med børnene om, hvad man kan forvente af adfærd hos hamsteren, når den flytter ind. Så der ikke er nogen, der forventer, at hamsterne kravler direkte op i hånden på en, for det er sjældent, at den vil gøre det. Men at det kræver tilvænning og tålmodighed at få gjort hamsteren tryg.
Jeg tror, at det er vigtigt, at snakke med ungerne om hvad man må forvente af adfærd hos hamsteren til at begynde med. Så børnene ikke bliver skuffet og måske hos nogle børn kan det opfatte det som et nederlag, hvis de ikke fra starten bliver accepteret af den lille nye og længe ventede hamster.
Men med voksen hjælp og støtte vil børnene hurtigt selv kunne håndtere dem. Dog kan de have brug for hjælp til at få dem ud af buret, hvis det er et lille brok hoved. Men hvis man arbejder med det, og især forældrene hjælper med tilvænningen, så vil man efter nogle måneder kunne opleve, at hamsteren er blevet en kælepot, der sidder og tigger om at komme ud, og selv går op i hånden fordi den godt ved at nu skal der hygges.
Som forældre er det vigtigt at gøre sig klart om familien har tid og rum til at have hamster. Det er nok vigtigt, at man vælger det rigtige tidspunkt til at få hamster, så der er tid til at gøre den tam. Og der er det nok ikke det rigtige tidspunkt, hvis man i den periode, hvor hamsteren flytter ind, har en masse arbejde, der bliver tage med hjem, og man selv er presset om aftenen. For det er oftest det tidspunkt på dagen, hvor hamsteren er vågen og frisk og den er nemmest at arbejde med.
Jeg vil til en hver tid anbefale, at man aldrig investerer i 2 hamster på en gang , selvom man måske har 2 børn, der ønsker sig et hamster hver. For det tager lidt tid at arbejde med dem, og hvis man har 2 på samme tid, der skal tilvænnes, så har man altså lidt at se til. Og det ville være forkert som forældre at tro, at børn selv kan stå for tilvænningen, for det kan være svært, og børn under 12 år er ikke moden til det ansvar.
Hvor kan man så hente sin information fra så man kan sætte sig godt ind i det at have hamster?
Det mest almindelig er nok at gå på biblioteket og låne bøger, her kan bogen "Hamster" af Kenneth Worm klart anbefales. Den giver en god og grundig beskrivelse af arterne og hvad pasningen kræver. Hvis man har brug for mere udførlig information omkring forskellige ting, som hvilken bundstrø der er bedst til den art ens hamster er eller overblik over de forskellige hjul typer eller andre specifikke til kan Hamsterland/forum klart anbefales. Derinde kan man finde svar på næsten alt omkring hamster, og hvis ikke man lige kan finde det, man skal bruge af information, så er det bare at lave et indlæg, så kommer der hurtigt svar fra hamsterentusiasterne derinde. Og hvis man har købt sit hamster hos en opdrætter, er der jo ofte mulighed for at trække på opdrætterens erfaring og viden om hamster. Det har vi i vores tilfælde benyttet os rigtig meget af.
Hos os foregik tilvænningen af vores guldhamster ved hjælp af en opvaskebalje med strø, hvor vores guldhamster blev sat ned i. Så fik børnene baljen med ind i sofaen eller på gulvet, hvor de kunne snakke med ham og give ham godbidder. Det er dog ikke alle hamster der gider godbidder når de er ude. Dermed blev han vænnet til de livlige børnehænder og langsomt, som han blev større og kunne komme op af baljen, begyndte han at gå på opdagelse hos dem.
Når børnene var i seng, kom han op i sofaen på opdagelse hos os forældre, så han fik så meget menneske kontakt som muligt og hurtigere blev vænnet til nus og kæle af hele familie.
Både guldhamster og dværghamster er natdyr og vil nogen gange gerne sove til langt ud på aftenen. Her gjorde vi fejl til at begynde med, for vi turde ikke vække den, fordi den så ville blive stresset. Det mener jeg ikke, man skal være bange for. Vi lærte hurtigt, at hamsterens hus skal være tilgængeligt i buret, så man kan løfte det op og tage hamsteren ud. Så vænnede vores hamster sig hurtigt til at stå før op og blive snakket med imens børnene er vågne i hverdagen.
Alt det man ligger af tilvænning og arbejde man putter i familiens hamster kommer 10-fold tilbage når hamsteren bliver 3-4 måneder og selv kravler hen for at blive snakket med og hygget med.
Men det er i mine øjne vigtigt at sætte ind fra starten med at hjælpe sine børn med pasning og tilvænningen, og at man gør det til et fælles projekt, at have hamster. Og hvis børnene oplever nederlag og har lyst til at give op og lade hamsteren blive siddende i sit bur, er man som forældre nødt til at sætte ind med opmuntring og støtte og hjælp, så man kommer på rette vej igen.
Status hos os er p.t:
Vi har 2 han guldhamster, Legolas og Elias, som er brødre, men stadig meget forskellige. Legolas fik vi, da han var 4-5 uger og fik lov at til vænne ham til os fra starten. I dag er han et hygge hoved der sidder og bider i tremmerne for at komme ud.
Elias er vores lille særlige projekt, da han fik en måned hos en anden ejer der ikke turde håndtere ham, når han var lidt utilfreds med at komme ud af buret. Og det endte med at han sad selv uden kontakt og blev sky over for menneske kontakt. Vi har arbejdet med ham og han er en nysgerrig lille fyr, der elsker at gå på opdagelse, men stadig er lidt påvirket at den første måned uden så meget håndtering. Hurtige bevægelser og høje lyde kan stadig få ham til at fare sammen og gemme sig.
Men meget kort tid skal vi være familie til en lille vinterhvid dværghamster som vi glæder os til at lære at kende. Og der kommer vi som forældre også til at skulle hjælpe vores børn meget med tilvænningen så vi får et dejligt kæledyr i hende også.
Mvh.
Familien Kaltoft